Doperwtenpuree met Parmezaanse kaas + Citroen bruschetta

Doperwten bruschetta

Doperwten, ik vind ze geweldig! Binnen een handomdraai zijn ze samen met een fijngesneden ui, citroensap of Parmezaanse kaas omgeturnd van kleine ronde groene balletjes tot een super smaakvolle soep, puree of smeersel. Ze geven gelijk een flinke smaak aan het gerecht zonder overdreven zoet te zijn en combineren prima met allerlei ander groen. En ook handig uit de vriezer zijn ze ook prima en bijna net zo lekker als het verse spul. Nou weet ik natuurlijk niet hoe ze proeven wanneer je ze gelijk uit de moestuin hebt geplukt. Die luxe heb ik niet.

Doperwtenpuree super snel gemaakt..

Een van de lekkerste recepten met doperwten vind ik doperwtenpuree. Super snel gemaakt, heel lekker op een bruschetta en daarmee een leuke en verassende tegenhanger van de bruschetta met tomaat. Omdat de doperwtenpuree zo snel klaar is, kun je wel wat extra moeite doen voor de bruschetta zelf - het broodje. Dus geen afbak ciabatta uit de oven. Natuurlijk kan dat, maar een snee zuurdesembrood leent zich er veel beter voor. Op naar de bakker dus.

Een ciabatta heeft een open structuur en als het even tegen zit een heleboel gaten. Dat is lekker natuurlijk, maar daar haal je veel minder gemakkelijk een teentje knoflook over. En tja dat is toch wel de bedoeling van een bruschetta. In de Romeinse tijd werden de broodjes al geroosterd en ingesmeerd met knoflook. Dus waarom daar nu van afwijken?

Het mooiste is wanneer je de broodjes grillt. Maar wanneer je een beetje in tijdnood komt, of geen zin hebt kun je ze ook even in de broodrooster doen. De truc is wel dat het brood warm wordt, en een mooi bruin laagje krijgt. Dat warme is wederom handig voor die knoflook. Je kunt het er dan goed overheen wrijven waardoor de smaak ervan lekker in het brood trekt.

Zo'n puree maak je een beetje zoals pesto: op gevoel!

Ik vind het een perfecte combinatie. Samen met citroen en munt lekker fris en mooi passend bij het voorjaar. De Parmezaanse kaas maakt de doperwtenpuree juist weer lekker hartig.

Ik maak de puree door diepvrieserwten eventjes een paar minuten te koken met wat zout. Wanneer ik ze heb afgegoten doe ik ze samen met een paar takjes munt, wat basilicum, olijfolie en citroensap in een keukenmachine en pulseer tot dat er een mooie puree ontstaat.

Het is een beetje zoals het maken van een pesto. Op gevoel doe je er nog wat olijfolie bij, wat zout, wat peper. En steeds een beetje proeven tot dat het precies naar jouw smaak is. De Parmezaanse kaas schep ik er als laatste doorheen. Wanneer je dat toch een beetje spannend vindt geef ik je hieronder het recept!

Voorjaarsmenu!

Dit recept is het voorgerecht van het voorjaarsmenu Citroen & voorjaarsgroen. Benieuwd hoe je het hele menu maakt? klik dan op: voorjaarsmenu voor twee. het hoofdgerecht van dit menu is kwartel met spek, citroen en lauwwarme aspergesalade en het toetje een citroenmousse met karamel honeycomb en honing.

 

Doperwtenpuree met Parmezaanse kaas bruschetta

Voor 2 personen

Ingrediënten

  • 300 gram doperwten (ik gebruikte diepvries)

  • 1 handje verse munt

  • 1 handje verse basilicum

  • 1 flinke hand geraspte Parmezaanse kaas

  • 1/2 tl citroensap

  • 2 eetl olijfolie + extra om te besprenkelen

  • 2 sneden zuurdesembrood

  • 2 teentjes knoflook

  • zout en peper naar smaak

Voor de topping

  • wat extra Parmezaanse kaas

  • een paar blaadjes verse munt en verse basilicum

  • erwtenscheuten

Werkwijze

  1. Rooster of grill de sneden zuurdesembrood. Terwijl het brood nog warm is wrijf je er met een halve teen knoflook overheen. Dit herhaal je 2x. Zo trekt de smaak goed in het brood. Bestrooi met een klein beetje zout. Zet even apart.

  2. Breng in een pan water aan de kook, voeg wat zout toe en kook de diepvrieserwten een paar minuten. Totdat ze opgewarmd zijn. Giet ze af. Houd wat erwtjes apart als garnering. Doe de rest in een keukenmachine. Ik doe dit meestal in twee keer.

  3. Bij de erwten voeg je de verse munt en basilicum blaadjes, de olijfolie en citroensap. Pulseer of blender tot dat er een mooie puree ontstaat. Hij hoeft niet helemaal glad te zijn. Voeg naar smaak zout en peper toe. En schep de Parmezaanse kaas door de erwtenpuree.

  4. Verdeel de puree over de broodjes. Verdeel de hele erwtjes er over, wat blaadjes verse munt en basilicum en nog wat extra Parmezaanse kaas. Ik heb ook wat erwtenscheuten gebruikt als garnering. Besprenkel met nog wat olijfolie.

Vorige
Vorige

Kwartel recept met citroen, spek + lauwwarme Asperge salade

Volgende
Volgende

Pasta met kip en roomsaus: pasta risottata, als een risotto gemaakt!