Bistro klassiekers dl:1 # Provençaalse groentetaart
Bonjour! Vandaag neem ik je mee terug naar de fantastische Franse keuken. Terug? Vroeger zag je nog wel eens wat Frans voorbijkomen. Hoe vaak zie je nog een leuke serie Franse recepten? De Franse keuken is blijkbaar even helemaal niet hip! Maar dan ook echt niet. Voor de echte hippe keuken moet je tenminste afreizen naar tel Aviv of Korea. En je #kitchen-weekend-goals kunnen nog steeds uit fermenteren, inleggen en wildplukactiviteiten bestaan. Wanneer je iets minder avontuurlijk en hip aangelegd bent (of het maakt je allemaal helemaal niets uit - goed voor jou!) dan doet de Italiaanse keuken natuurlijk nog steeds mee, maar Frans? Nee, de Franse keuken is denk echt afgeschreven. Voor nu.. tot dat we de hummus zat zijn en geen koreanbbq meer kunnen zien. Nu al zin in een reisje terug met Provençaalse geuren in de keuken? Ik maakte een serie van vier Franse groene bistro recepten, vandaag: de Provençaalse groentetaart.
"vegetarische variant op 2 bistro klassiekers: Provençaalse groentetaart "
Groene bistro recepten? Niet de chique Franse restaurant keuken, maar de bistro keuken inspireerde me tot een nieuwe serie recepten. Bij de bistro keuken denk je vaak gelijk aan vet en vlees. Dat klopt natuurlijk ook ergens wel, de Franse keuken zou de Franse keuken niet zijn zonder boter. Maar om het tegendeel te bewijzen vond ik het leuk om er eens een groene draai aan te geven. In aankomende blogs inspireer ik je dus met vegetarische bistro recepten. Omdat mijn hoofd optilt slaat bij het maken van vrij werk zonder vast omlijnd plan. Zijn ze ook nog allemaal Zuid-Frans: Provençaals. Geïnspireerd dan. De echte Zuid-Frankrijk kenner zal er heus wel eens wat rare elementen in aantreffen die strikt genomen niet kloppen en ze in de plaatselijke bistro van Nice nooit zo zouden serveren. Maar voor iedereen die dat echt niets uitmaakt heb je een hele fijne #weekendgoal te pakken wanneer je deze Provençaalse groentetaart gaat maken.
Eigenlijk is het gewoon ratatouille in een deegje. Een lekker deegje dat wel, zelfgemaakt met tijm en oregano er aan toegevoegd. En natuurlijk met genoeg boter en een eitje zodat het in je mond uit elkaar kruimelt. Zoals dat bij een echt fijn deeg hoort. Voor deze ratatouille neem je een beetje de tijd. Zo garen alle groenten perfect en wordt de tomatensaus opgenomen door de andere groenten. Je keuken gaat ook eens heerlijk ruiken. De olijven zorgen voor wat pit aan het gerecht. Meer alinea's kan ik er niet mee volschrijven. Ik zeg maken, koud is het ook heerlijk - perfect voor picknicks of left overs voor de lunch! Op de foto's zie je ook nog een mini taartje. Het is hetzelfde recept maar dan met gemarineerde artisjokken aan de vulling toegevoegd. Je kunt het maken wanneer je wat deeg en ratatouille vulling overhebt.
Recept voor 4 personen
Ingrediënten
2 uien, in ringen
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 courgettes, in blokjes van ca 1cm
1 aubergine, in blokjes van ca 1cm
3 takjes verse tijm
1 blikje cerisetomaatjes
6-8 zongedroogde tomaatjes
6-8 zwarte olijven
6-8 kerstomaatjes
3 takjes verse basilicum
grof zeezout
3 el olijfolie
voor de bodem
280 gr (patent)bloem
100 gr boter
2 eieren
25 gr gruyère kaas, geraspt
3 takjes verse tijm
1 tl gedroogde oregano
Ook nodig
taartvorm van 24cm, wanneer mogelijk met losse bodem
Werkwijze
1. Vet een quichevormm of taartvorm in met boter (een vorm met een losse bodem is echt het handigste - heb je die niet? een springvorm kan ook).
2. Doe het bloem, de boter en de geraspte kaas in de keukenmachine en pulseer tot het op grof zand lijkt. Voeg tijmblaadjes en organo toe. Voeg de eieren toe en pulseer tot dat het deeg door je machine heen bonkt.
3. Haal uit de machine vorm een bal, druk deze plat. Strooi wat bloem op je werkvlak en rol het deeg uit tot een cirkel die ruim in de vorm past. Leg in de quichevorm, druk de randen goed aan en snijdt te veel deeg netjes weg. Prik er met een vork gaatjes in en zet 30 minuten in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
5. Maak ondertussen de vulling. Doe olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook voor 4-6 minuten op laag vuur. Gebruik eventueel een vlamverdeler. Voeg de courgette en aubergine toe en bak nog eens voor 10 minuten. Roer de verse tijm door de groenten. Voeg de tomaatjes en sap uit het blikje toe. Blijf zachtjes koken tot dat al het vocht verdwenen is. Voeg dan de zongedroogde tomaatjes en olijven toe. Zet de vulling even apart.
6. Leg na 30 minuten koelen een cirkel bakpapier in de vorm. Vul op met bakbonen zodat je de bodem eerst blind kunt bakken. Zet in de oven voor 20-25 minuten. Haal de bakbonen en het papier uit de bodem. Vul met het groentemengsel. Leg er de kerstomaatjes en wat takjes verse basilicum op. En zet voor nog 10-15 minuten in de oven. Garneer met wat goede olijfolie. En wat grof zeezout.